Monday, March 7, 2011

KHASIAT MISAI KUCING


PENGENALAN
Pokok Misai Kucing ialah pokok herba renek tropika daripada keluarga "Lamiaceae" yang terdapat di Malaysia. Pokok Misai Kucing ialah pokok herba renek yang tumbuh sehingga mencapai ketinggian 1.5 meter. Nama sainsnya Orthosiphon stamineus, Benth.
Pokok misai kucing merupakan sejenis pokok berbunga dan sering ditanam sebagai pokok hiasan. Bunga terdapat pada 'verticil' lebih kurang 16 cm panjang. Bunga berwarna putih kebiru-biruan dengan filamen yang panjang, seperti misai kucing.
Daun Misai Kucing tersusun dalam pasangan yang bertentangan. Daun Misai Kucing berwarna hijau, berbentuk tirus di hujung dan tepi daun berjereja. Tangkai daun pendek, berukuran 0.3 cm panjang dan berwarna ungu-kemerahan. Batang pokok Misai Kucing berbentuk empat segi, berwarna kemerahan, tumbuh tegak dan bercabang-cabang.
Herba Misai Kucing boleh ditanam sepanjang tahun dan ianya boleh tumbuh setinggi 0.3 hingga 1 meter. Mempunyai bunga yang berwarna putih dan keseluruhan tumbuhan ini boleh digunakan sebagai ubat.Daun pokok Misai Kucing juga digunakan sebagai herba perubatan untuk merawat penyakit kencing manis.
 Herba Misai Kucing digunakan untuk memperbaiki saluran kencing dan buah pinggang dan bagi membantu mengelakkan penyakit batu karang. Mengikut kajian, daunnya yang sudah dikeringkan adalah bersifat diuretik dan membantu menyingkirkan asid urik yang berlebihan dalam badan.
Pokok Misai Kucing
Nama Tempatan    :  Misai kucing
Nama Saintifik      :   Orthosiphon aristatus /stamineus benth
Nama Lain            :  Kumis kucing, cat whisker, kabling gubat, remujung, Javatee,             
                              Lamiaceae, Orthosiphon Aristatus, Orthosiphonblaetter, Indisher
                              Nierentee, Feuilles de Barbiflore, Java Tea, Kidney Tea, Koemis
                              Koetjing and Yaa Nuat Maeo.
Latin name           :  Orthosiphon spicatus
Famili                  :  Lamiaceae     
Keterangan:   
Tumbuhan yang pada asalnya dari klasifiksi liar ini mula banyak ditanam dan popular sebagai tumbuhan taman kerana bunganya yang cantik. Mudah membiak melalui keratan batang dan memerlukan medium yang agak lembab untuk hidup dengan subur. Misai kucing ialah herba bukan semusim dan ia boleh hidup lama.Ia kaya dengan kalium. Tumbuhan ini mula menarik perhatian para pengkaji antarabangsa apabila ia mula diperkenalkan sebagai teh di Eropah pada awal kurun ke20.
Klasifikasi pokok misai kucing
Division
Magnoliophyta
Kelas
Magnoliophyta
Oder
Lamiales
Famili
Labiatae@Lamiaceae@Lippenblutengewachse
Genus
Orthosiphon
Spesies
O. Stamineu
Nama binomial
Orthosiphon stamineus, Benth

Hampir keseluruhan bahagian pokoknya boleh digunakan. Kehebatan penyembuhan pokok misai kucing ini adalah lantaran kandungan kimianya yang hebat seperti cirsimaritin, myoinositol, orthosiphon, pillion, rhamnasin, bmlt oioioldsalvigenin, kerotin, kerotinoid, minyak pati, flavanoid, glukosid, glikoprotein, saponin dan terpenoid. Misai kucing telah terkenal sejak turun temurun kerana dapat membuang dan mencuci darah dari toksid yang berlebihan. Juga dapat membantu tubuh mengeluarkan bendalir berlebihan terutamanya dari sendi. Mengandungi kandungan kalium yang mencukupi untuk menggantikan kehilangan kalium dari badan semasa pembuangan air kencing. Ia juga tidak mendatangkan masalah pada buah pinggang seperti kebanyakan ubat-ubat moden. Dapat juga merawat penyakit lain seperti gout, athriris, reumatik dan penyakit batu karang, selain dapat mencegah pembentukan batu karang dan jangkitan saluran kencing, diabetes and nephritis. arteriosclerosis (capillary dan masalah peredaran darah),  Terkenal juga dengan khasiatnya untuk merawat kencing manis, mengurangkan kadar kolesterol darah, menurunkan tekanan darah tinggi dan melegakan kekejangan smooth muscle pada dinding organ dalaman disamping sifat antiseptiknya.
Huraian
Herba Misai Kucing telah digunakan sejak beratus-ratus tahun dahulu oleh pengamal perubatan tradisional untuk merawat penyakit berkaitan pundi kencing (seperti batu karang) dan buah pinggang. Kandungan ortosifonim dan garam kalium (yang terdapat pada daunnya), merupakan komponen utama yang membantu larutnya asid urik, fosfat dan oksalat dalam tubuh manusia, terutama dalam hempedu ataupun ginjal sehingga dapat mencegah terjadinya endapan batu karang. Kandungan saponin dan tanin pada daun juga boleh mengubati penyakit keputihan yang dialami oleh sesetengah wanita.  
Penyelidikan semasa telah mengenal pasti kesan-kesan Misai Kucing sebagai berpunca daripada komponen fenolik dan flavonoid. Sebatian-sebatian ini merangsang pembersihan sel dan perlindungan yang lebih baik melalui beberapa kaedah. Pertama, ia meningkatkan pembuangan asid metabolik dan natrium melalui ginjal (buah pinggang), yang dipanggil diuresis, dengan cara yang tidak memudaratkan ginjal. Ini menjadikannya antara bahan diuretik paling selamat di kalangan ubatan herba. Sesetengah daripada hasil penyelidikan awal terhadap herba ini telah dibuat berhubung usaha menilai kegunaannya sebagai rawatan tradisional untuk menghapuskan batu karang. Ia merupakan salah satu daripada segelintir bahan herba yang telah diluluskan oleh kerajaan Jerman untuk meningkatkan isi padu air kencing bagi mencegah batu karang. Ia disyorkan khusus untuk mencegah pembentukan batu karang akibat asid urik. Dos saranan untuk herba kering ialah 300 - 800 mg sehari, yakni kira-kira 1.5 - 4 gram daun segar.
Selain itu, daun misai kucing juga digunakan sebagai rawatan sakit pinggang, radang ginjal, masuk angin, kencing manis dan demam. Tanaman ini juga boleh digunakan sebagai bahan antialergi, gout, athritis (radang sendi) dan reumatik (sengal-sengal atau lenguh) kerana ia dapat menyingkirkan asid urik dan toksik metabolik yang berlebihan pada sendi dan otot. Bila asid-asid ini terkumpul secara berlebihan pada tisu-tisu, ditambah pula dengan sistem pengedaran yang lemah, itulah yang menyebabkan kesakitan dan radang pada sendi dan otot. Disamping itu juga, misai kucing digunakan untuk mengurangkan kolesterol dan tekanan darah. Penyelidikan juga telah mendapati ianya bersifat antiseptik.
Para penyelidik daripada Fakulti Farmasi, Universiti Fukuyama, Jepun telah mendapati bahawa sesetengah daripada sebatian herba ini menggalakkan penurunan secara berterusan terhadap tekanan darah sistolik melalui tindakan vasodilasi (pengembangan pembuluh darah), penurunan keluaran kardiak dan tindakan diuretik dalam penghapusan natrium. Ini menerangkan dengan jelas kesan-kesan positif herba ini dalam rawatan hipertensi yang mana telah berlaku penggunaan herba ini secara berdokumen sebagai rawatan tradisional di Indonesia selama ratusan tahun yang lalu. Dalam satu kajian yang hasilnya diterbitkan pada tahun 2007 oleh Pusat Kajian Sains Farmaseutik di Universiti Sains Malaysia herba ini didapati mengandungi sifat-sifat antioksidan dan penghapus radikal bebas. Ini juga mengesahkan penggunaannya secara tradisional dalam merawat masalah hati, kerana ia telah terbukti merangsang perlindungan hati daripada keracunan bahan toksik secara bergantung pada dos (dosedependent).
Pakar ubatan herba tradisional Indonesia juga telah menggunakan herba ini untuk merawat diabetes (kencing manis) dan kesannya disahkan apabila pada tahun 2007 para penyelidik daripada Jabatan Farmakologi, Universiti Chulalongkorn di Bangkok, Thailand menerbitkan laporan berhubung kesan Orthosiphon terhadap glukosa darah pada tikus yang diaruh supaya berpenyakit diabetes. Kajian berkenaan menunjukkan bahawa dalam satu ujian ketahanan glukosa, pati Orthosiphon (0.2 - 1.0g/kg) menurunkan kepekatan glukosa plasma dengan ketara secara bergantung pada dos (dose-dependent) pada tikus biasa dan tikus berdiabetes. Menjelang tamatnya kajian ini profil lipid juga telah bertambah baik dengan kepekatan gliserida plasma lebih rendah pada tikus berdiabetes yang dirawat dengan pati ini berbanding tikus yang tidak dirawat, manakala tahap kolesterol Lipoprotein Ketumpatan Tinggi (kolesterol baik) juga naik secara ketara pada tikus berdiabetes yang dirawat dengan pati ini. Ini merupakan satu contoh baik penggunaan ubat tradisional yang disokong dengan pengesahan saintifik bagi setiap kegunaannya secara tradisional. Paling penting   sekali, herba ini menawarkan rawatan sokongan yang selamat dan berkesan bagi masalah berhubung penuaan yang paling sering berlaku, yakni sakit dan sengal sendi, hipertensi, diabetes dan kolesterol tinggi.

Secara ringkasnya kepentingan daun misai kucing adalah seperti berikut:
  • Mengandungi sifat-sifat anti alergi, antihipertensi, anti inflamatori dan diuretik.
  • Digunakan untuk merawat areriosklerosis (penyakit pada sirkulasi dan kapilari darah), ghout, batu karang, batu hempedu, diabetes dan reumatisme. Bersifat anti fungi dan anti bakteria.
  • Salah satu cara ia bertindak ialah dengan meningkatkan aliran pembuangan air kecil pesakit.
  • Mengandungi kalium yang mempunyai khasiat diuretik dan pelarut batu karang (saluran kencing)

Cara penyediaan:
Cara penyedian adalah berdasarkan kaedah anda sendiri:
1.Salah satu cara rebus air hingga mendidih,tuang air di dalam cawan, 
ambil sehelai daun misai kucing masukan di dalam cawan , biarkan sehingga sejuk dan minum.
2.Keringkan daun misai kucing,ramas  sehingga hancur,apabila hendak minum,tuang air panas
dan masukan daun misai kucing yg telah di ramas..
3.Pucuknya boleh di jadikan ulam.
Kandungan  kimia misai kucing dan khasiat kesihatannya
#
Bahan aktif
Kesan Pharmakologi / Aktiviti biologi
1.
Beta-karyophyllene
Agen Anti-Inflammatory (bukan-steroid)
Antibakterial
Agen Anti-inflammatory yang bukan steroid. Juga punya kesan analgesik, antipyretik, dan platelet-inhibitory actions. Digunakan terutamanya untuk merawat  arthritis kronik dan sebahagian soft tissue disorders yang berkaitan dengan sakit dan radang.
2.
Alpha-humulene
Antitumor
Antibakteria
Induser kepada aktiviti antitumor.
3.
Caryophyllene epoxide
Fungicidal, Anticholinesterase
Fungicidal – menghalang kehidupan fungus.
Anticholinesterase – menghalang aktiviti cholinesterases, termasuk acetylcholinesterase
.
4.
Eupatorin
#Antibakteria; Anticarcinomik; Antimalaria; Cytotosik; Emetik; Immunostimulant;Parasiticide; Plasmodicide;
Antioksidan.
Flavonoid yang menghalang oxidative inactivation of 15-lipoxygenase.
5.
Sinensetin
Fungicide, Pesticide
Anti pelekatan terhadap platelet
6.
Scutellarine tetramethyl ethers


7.
Salvigenin

Penenang
8.
7,3',4’-tri-O-methylluteolin


9.
5-hydroxy-6, 7’,3',4’-tetramethoxyflavone

Menghalang dan mengurangkan penyakit cardiovascular dan ketidakselarasannya.
10.
Ladanein


11.
6-hydroxy-5, 7’,4'-trimethoxyflavone


12.
2,3-dicoffeoyltartrate


13.
Rosmarik asid

Antiphlogistik, antiexudatif, antiinflammatory, antiallergik, antioksidan
14.
2-caffeoyltartrate


15.
Terpenoids

Masih dalam kajian terhadap sifat antibakteria dan antineoplastiknya
16.
Diterpene ester


17.
Orthosiphole A to E (diterpene dibenzoyl diacetyl ester of primarane type)


18.
Neoorthosiphol A and B
Antihipertensif
Rawatan untuk hipertensi
19.
Orthosiphole F to J


20.
Staminol A and B


21.
Norstaminol A


22.
Orthochromene A (benzochromene)
Antihipertensif

23.
Aglycone hederagenin (Triterpene saponins)

Sapogenin glycosides. Sapogenins adalah beracun terhadape lower forms of life  dan Hemolitik punya kekuatan bila di dalam aliran darah.Mampu menyerap dan mencairkan sel darh merah.
24.
Alpha-carotene
Antioksidan. Anti-carcinogenik.
#Antikancer (liver/paru-paru/kulit)
Sejenis karotenoid. Karotenoids dikenali juga sebagai "provitamin A" kerana tubuh tidak dapat mengubahnya kepada retinol, iaitu satu bentuk vitamin A.Karotenoids dapat melindungi sel dari kesan kerosakan dari radikal bebas.sumber vitamin A, merangsang fungsi sistem imunisasi dan sistem reproduktif
Penghalang kanser, 10 kali ganda lebih dari anti-karcinogenik/anti-proliferan dari beta-karotene.
25.
Beta-karotene
#Allergenik; Androgenik?; AntiPMS; Antiacne; Antiaging; Antiasthmatik;Antikanser;Antikarsinomik; Antikoronary; Antihiperkeratotik; Antiichithiotik; Antileukoplakik; Antilupus; Antimastitik; Antimutagenik; Antioksidan; Antiozenik; Antiphotophobik; Antipitiriasik; Antiporphirik; Antiproliferant; Antipsoriak; Antiradikular; Antistress; Antitumor; Antiulser; Antixerophthalmik; Kanser-Preventif; Immunostimulant; Interferon-Synergist; Mucogenik; Phagositotik; Prooksidan; Thymoprotektif; Ubiquiot;
Karotenoid adalah perintis kepada VITAMIN A. Ia berperanan untuk mengurangkan keparahanphotosensitivity reactions bagi pesakit yang mengidap erithropoietik protoporphiria (PORPHYRIA, ERYTHROPOIETIC). (From Reynolds JEF(Ed): Martindale: The Extra Pharmacopoeia (electronic version). Micromedex, Inc, Engewood, CO, 1995.)Beta-karotene supplemen sedang dikaji keupayaannya untuk mengurangkan sebahagian dari  risiko kanser dan penyakit jantung.
Merangsang sistem imunasi. Berperanan dalam pembentukan dan memperbaiki tisu.
26.
Crptoxanthin
Agen Antikarsinogenik , Antimutagenik
Menghalang dan mengurangkan pembentukan penyakit kanser.
27.
Beta-zeakarotene
Antioksidan
Sejenis karotenoid. Karotenoid dipanggil juga "provitamin A" kerana tubuh boleh mengubahnya kepada retinol, sejenis vitamin A yang aktif.
28.
Neo-beta-karotene
Antioksidan
Sejenis karotenoid.
29.
Alpha-karotene oxide


30.
Vomifoliol


31.
Aurantiamide acetate

Ia memperlahan pembentukan tumor samada pada peringkat awal atau pada peringkat yang sudah kronik dengan tiada meninggalkan kesan sampingan.
32.
Oleanolik asid

Abortifacient; Anti-HIV EC50=1.7 ug/ml; Anti-HIV
Antidiabetik
33.
Ursolic asid
#Analgesik; Anti-HIV EC50=2.0 ug/ml;
Anti-HIV IC50=6.5 ug/ml;
Anti-HIV IC85=18 ug/ml; AntiEBV; Antiarthritik; Antikariogenik;
Antiholestatik 28-100 mg/kg orl;
Antidiabetik; Antiedemik;
Antihepatotoxik 5-20 mg/kg ipr; Antihistaminik; Antihiperlipidemik; Antiinflammatory 1/3x indomethacin; Antiinflammatory IC24=500 mg/kg; Antileishmanic ED50=20 uM; Antileukemik; Antilimphomik; Antimutagenik; Antiobesiti?; Antioksidan; Antiproliferatif IC50=15-20 uM; Antistaphilococcic; Antitumor; Antitumor (Breast) 0.5% diet; Antitumor (Breast) IC50=15-20 uM; Antitumor (Colon); Antitumor (Lung); Antitumor (Stomach) IC50=15-20 uM; Antitumor-Promoter; Antiulcer; Antiviral IC85=18 ug/ml; Aromatase-Inhibitor; CNS-Depressant; Cancer-Preventive; Choleretik 5-20 mg/kg orl; Cytotosik 50 ppm; ED50=3.75 ug/ml; Diuretik; Hepatoprotectif; Hypoglicemik; Lipoxygenase-Inhibitor IC50=0.18 mM; Piscicide; Potassium-Sparing 3 mg/rat;Protease-Inhibitor IC85=18 ug/ml; Protisticide; Sodium-Sparing 3 mg/rat